Hlavní obsah

Policisté v Moskvě rozprášili protest homosexuálů, zatkli i jejich odpůrce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Další pokus moskevských homosexuálů o pochod městem v sobotu opět neuspěl. Střetli se s nimi odpůrci z tvrdého jádra ortodoxních řad vyznavačů pravoslavné církve i ultranacionalistů a pravicových radikálů. Policie zadržela na čtyřicet lidí z obou táborů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zasáhla proti pochodu homosexuálů MoskvouVideo: Reuters

 
Článek

Mezi zatčenými se podle médií ocitl hlavní organizátor pochodu Nikolaj Alexejev i tři zahraniční účastníci demonstrace. Zadrženým podle policejního mluvčího Maxima Kolosvetova hrozí administrativní postih za účast na nepovolené demonstraci a za neuposlechnutí pokynů strážců pořádku.

Moskevská homosexuální komunita se už od roku 2006 pokouší o pochody městem, ale úřady je vždy zakázaly. Poměry se nezměnily ani poté, co loni na podzim prezident Dmitrij Medvěděv odvolal z čela metropole Jurije Lužkova, který o homosexuálech hovořil jako o "satanistech". Radnice žádosti o povolení akcí opět odmítá, ať jako hrozbu morálce společnosti, anebo pod záminkou konání jiných akcí.

Nepomohl ani verdikt Evropského soudu pro lidská práva, který loni Rusko za zákazy homosexuálních pochodů potrestal pokutou.

Nehledě na zákaz a posílené policejní hlídky v centru města se homosexuálové nejprve pokusili protestní akci uspořádat u hrobu neznámého vojína v parku u Kremlu a pak před moskevskou radnicí. Jakmile ale hlouček demonstrantů začal skandovat hesla proti nesnášenlivosti typu "Ne homofobii v Rusku" či "Rusko není Írán", pokaždé následoval útok radikálně naladěných mladíků se zamaskovanými tvářemi a policejní zákrok.

Homosexualita přestala být v Rusku trestným činem až v roce 1993 a předsudky proti vyznavačům stejného pohlaví přetrvávají.

Reklama

Výběr článků

Načítám