Hlavní obsah

USA si informace o turistech z Evropy chtějí ponechat 15 let

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy mají mít právo ponechat si 15 let osobní údaje miliónů lidí z Evropy, kteří USA navštíví letecky. Ukotvuje to návrh dohody mezi Washingtonem a Evropskou unií, který na veřejnost unikl prostřednictvím britského deníku The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

USA chtějí, aby aerolinie pokud možno všechny informace dodaly 96 hodin před odletem.

Článek

Návrh vzešlý z dosavadních jednání mezi USA a EU má zpřístupnit Američanům k analýze data, která cestující poskytnou aeroliniím při odbavení. Jedná se o 19 osobních údajů. Američané chtějí, aby aerolinie pokud možno všechny informace dodaly 96 hodin před odletem. Spojené státy tak chtějí efektivněji bojovat s terorismem a ilegálním přistěhovalectvím.

Dohoda připouští, že lidem může být odlet neprávem přeložen nebo dokonce zrušen, budou-li mylně označeni za potenciální hrozbu. V takovém případě mají mít možnost se v Americe soudit.

Guardian upozornil, že 15letá lhůta vyvolá ještě spory, neboť je třikrát delší než lhůta povolená v případě záznamů, jež se o leteckých pasažérech vedou v Evropské unii. Stejně tak v Austrálii byla nedávno vyjednána podobná lhůta pěti a půl roku. Výhrady vůči současnému znění nové dohody EU s USA tento týden vznesly Německo a Francie.

Sdílení dat o leteckých cestujících nyní mezi Washingtonem a Bruselem zajišťuje prozatímní dohoda z roku 2007, i ta se ale na starém kontinentě stala terčem kritiky kvůli údajnému porušování občanských práv.

Reklama

Výběr článků

Načítám