Hlavní obsah

Gašparovič na summit poletí, i přes přítomnost kosovské prezidentky

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský prezident Ivan Gašparovič se zúčastní pátečního setkání hlav států střední a východní Evropy s americkým prezidentem Barackem Obamou ve Varšavě. Právu to potvrdila Kancelář prezidenta Slovenské republiky.

Foto: Reuters

Ivan Gašparovič

Článek

Mluvčí prezidenta Marek Trubač dodal, že polská strana přijala slovenské návrhy na politický a protokolární způsob organizace summitu. Slovensko totiž neuznává Kosovo a na summit má přiletět také kosovská prezidentka Atifete Jahjagaová.

Podle Trubače tím vznikla „diplomaticko-právní překážka“. Podle mluvčího Polsko nakonec vytvořilo podmínky, které umožňují slovenské straně zúčastnit tohoto summitu bez zpochybnění právní pozice Slovenské republiky v otázce nezávislého Kosova.

„Naším požadavkem je, aby tam nebyly žádné symboly, státní znak, vlajka nebo označení s názvem Republika Kosovo a nebyla přijata žádná společná deklarace, kde by měl figurovat podpis dočasné prezidentky Kosova,“ dodal Trubač.  

Srbský prezident Boris Tadić na summit do Varšavy nepřijede. Informoval o tom srbský list Danas. Srbsko Kosovo také neuznává.

"Kosovo uznalo v této chvíli přes 75 zemí, v tom také většina zemí Evropské unie," připomněl v televizi TVN24 polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. "Polsko Kosovo uznává, a tak nebyl důvod, proč ho (na schůzku prezidentů do Varšavy) nepozvat," dodal.

Kosovo, bývalá srbská provincie, vyhlásilo jednostranně samostatnost před třemi lety. Srbsko svrchovanost Kosova neuznalo, stejně jako Slovensko a Rumunsko - obě země to nechtějí udělat kvůli obavám, aby si podobné nároky nečinila maďarská menšina u nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám