Hlavní obsah

Romové a extremisté se v Maďarsku bili tyčemi

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Krvavá bitka mezi Romy a pravicovými extremisty z polovojenského hnutí Véderö (Obranná síla) se odehrála v noci z úterý na středu v severomaďarské obci Gyöngyöspata. Véderö si minulý týden zřídilo výcvikový tábor za obcí, jen několik metrů od romské osady. Situace byla napjatá a v noci vyústila do krvavé řeže, při níž se používaly hole a železné tyče.

Foto: Laszlo Baloghin, Reuters

Pochod pravicových radikálů z maďarského Jobbiku centrem Budapešti. Ilustrační foto

Článek

Jak informuje agentura MTI, členové polovojenského hnutí v noci slavili narozeniny jednoho z nich. Když procházeli obcí, začali údajně házet kameny na domy obývané Romy. Následně je napadla početná skupina Romů.

„Na naše členy zaútočili holemi a kovovými tyčemi. Několik z nich je vážně zraněno,“ uvedl velitel polovojenské jednotky Tamás Eszes. Romský aktivista László Csemer tvrdí, že extremisté měli u sebe střelné zbraně, kterými ohrožovali místní Romy. Policie tuto informaci zatím nepotvrdila.

Do obce dorazily silné policejní jednotky, které oba tábory od sebe oddělily. Policie zadržela několik osob. Mluvčí policie Bálint Soltész potvrdil, že v obci je několik stovek policistů. Pravicoví extremisté hlídkovali v obci už několik týdnů.

Situace se vyhrotila v pátek, když si polovojenská skupina Véderö zřídila výcvikový tábor několik metrů od romské osady. Romové v obavách odeslali ženy a děti mimo obce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám