Hlavní obsah

Šéf srbské opozice Nikolić ukončil hladovku. Snědl velikonoční vejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Vůdce srbské opozice Tomislav Nikolić, který osm dní nepřijímal potravu na protest proti vládní politice, v neděli hladovku ukončil tím, že spořádal velikonoční vejce.

Foto: Nikola Solic, Reuters

Předseda Srbské radikální strany Tomislav Nikolić.

Článek

Potvrdil to jeden z čelných představitelů Nikolićovy Srbské pokrokové strany. Devětapadesátiletý politik, který byl od minulé neděle kvůli špatnému zdravotnímu stavu hospitalizován, byl v neděli ráno z bělehradské nemocnice propuštěn a dopoledne se zúčastnil velikonoční mše. Po ní spořádal velikonoční vejce a ukončil tak hladovku.

Nikolić protestoval proti hospodářské politice vlády a údajné korupci na nejvyšších místech. Požadoval také uspořádání předčasných voleb. O ukončení protestu se ho dříve snažil přesvědčit i srbský prezident Boris Tadić, ale neuspěl.

Tadić předčasné volby odmítá s argumentem, že Srbsko musí nejprve dokončit jednání o svém budoucím členství v Evropské unii. Vláda očekává, že do konce roku získá status kandidátské země EU a že bude stanoveno datum pro zahájení vstupních rozhovorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám