Hlavní obsah

Opozici zničíme, demokracie bylo dost, prohlásil Lukašenko

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruský prezident pronesl ve čtvrtek výroční projev v parlamentu. Varoval, že vláda zničí opozici a Západ obvinil ze snahy destabilizovat Bělorusko.

Foto: Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v parlamentu

Článek

„Zničíme každou pátou nebo pětadvacátou kolonu,“ prohlásil Lukašenko na adresu opozice s tím, že to z něj ještě nedělá diktátora. Země naopak podle jeho slov nedávno doplatila na přílišnou demokracii, když tato vyústila v bombový útok v minském metru, při němž zemřelo třináct lidí.

Prezident se rovněž obrátil proti Západu, který podle jeho názoru chce destabilizovat Bělorusko politicky i ekonomicky. Lukašenko v té souvislosti zmínil sankce, které vůči jeho režimu po loňských sporných volbách, v nichž obhájil úřad, obnovila Evropská unie. Běloruská měna je v potížích a vláda zřejmě bude muset výrazně devalvovat. [celá zpráva]

Lukašenko už počátkem týdne kritizoval Západ za to, že po útoku v metru neposlal do Minsku kondolence. K tomu nově poznamenal: „To všechno jsou kroky, které mají vyvolat nedůvěru k úřadům a zardousit zemi. Chtějí nás donutit, abychom byli jako ostatní, jako oni. Jsme pro ně jako kost, která trčí v krku. Když se nás pokoušejí ohnout a dostat na kolena, budeme se alespoň bránit. Budeme bojovat za naši zemi,“ řekl Lukašenko.

Reklama

Související témata:

Související články

Terorista z Minsku klidně přihlížel masakru

Muž odkládá těžkou černou tašku s bombou pod lavičku na nástupišti, odchází klidně stranou a čeká. Ve chvíli, kdy se z vagónů soupravy vyvalily davy lidí,...

Výběr článků

Načítám