Hlavní obsah

Na Sarkozyho speciální deštník nestačí náboje ani těžké předměty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ochranka francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho dostala k dispozici nový obranný prostředek – speciální deštník, který spolehlivě zastaví spršku střel a i případný útok těžším předmětem. Informovala o tom francouzská média.

Článek

Deštník ParaPactum, vyrobený v Normandii, vypadá jako každé jiné paraple. Je ale o poznání těžší. Zatímco běžný deštník váží okolo půl kilogramu, hmotnost tohoto je přes dva kilogramy. Deštník je speciálně vyztužen, jeho odolnost testovali ve větrném tunelu, a než ho schválila ochranka prezidenta, zkoušela ho i elitní policejní jednotka RAID.

„Je to skutečný štít, který zároveň chráněné osobě umožňuje dobrý rozhled,“ citovala agentura AFP Jeana-Pierra Yvona, šéfa firmy Le Véritable Cherbourg, která deštník vyrobila. Na vývoji pracoval celý rok se svým 24letým synem Charlesem, jenž vystudoval fyziku. K výrobě deštníku použili materiály používané pro závodní formule a vesmírný výzkum. Výrobní postup tají.

ParaPactum spolehlivě odrazí útok kameny, nožem, lahví či židlí, ochrání před plameny nebo dorážejícím psem. Odrazí i spršku střel – odolalo kouli na pétangue letící rychlostí 160 kilometrů v hodině.

Deštník ale nebude mít jen francouzský prezident. Výrobce počítá s jeho prodejem dalším osobnostem, které potřebují ochranu. Cena paraple se pohybuje mezi 7 až 11 tisíci eur (171 000 až 270 000 korun). S jeho prodejem v obchodech se nepočítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám