Hlavní obsah

Kosovský prezident po dvou měsících odstoupil, byl zvolen protiústavně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština

Kosovský prezident Behgjet Pacolli podal ve středu demisi. Stalo se tak poté, co soud jeho únorovou volbu označil za protiústavní.

Foto: Ognen Teofilovski , Reuters

Behgjet Pacolli

Článek

Soud v pondělí rozhodl, že volba byla v rozporu s ústavou, na podnět opozice. Pacolliho, který byl jediným kandidátem na úřad hlavy státu, zvolil totiž parlament až ve třetím kole hlasování, kdy stačila prostá většina místo většiny dvoutřetinové.

Opoziční strany zasedání bojkotovaly a poukazovaly na Pacolliho podezřelé podnikání v 90. letech v Rusku. Jeho firma Mabetex, založená ve Švýcarsku v roce 1991, se podílela mimo jiné na renovaci Kremlu.

Je to již podruhé za šest měsíců, co se ústavní soud této balkánské země zabýval ústavností prezidentské funkce. Loni v září rozhodl, že někdejší prezident Fatmir Sejdiu nemůže být současně hlavou státu a předsedou politické strany. Sejdiu se poté rozhodl zůstat v čele strany Demokratický svaz Kosova.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám