Hlavní obsah

Na Slovensku unikly správné odpovědi maturitní písemky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Den před maturitní písemkou z angličtiny kolovaly na Slovensku po internetu správné odpovědi. Podle serveru tvnoviny.sk ústřední maturitní komise rozhodne, zda se bude písemka opakovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Studenti se čtyřkami na půlročním vysvědčení napsali písemku se dvěma nebo třeba chybami, co bylo hned podezřelé,“ uvedla jedna z učitelek. Zkoušky probíhaly ve středu.

Únik prověřuje ministerstvo školství. „V pátek mimořádně zasedne ústřední maturitní komise,“ uvedla mluvčí resortu Miriam Žiaková. Pokud se potvrdí, že studenti měli přístup k odpovědím, může ministr školství nařídit opakování maturitní písemky.

Žiaková připustila, že pravděpodobně selhal lidský faktor. „Mohlo se to stát například na krajských školských úřadech, kde byly testy k dispozici 24 hodin před maturitou,“ uvedla mluvčí. Žádná z obálek však poškozena nebyla. „Předpokládáme, že někdo otevřel obálku, vypracoval odpovědi, vrátil test do obálky a odpovědi zveřejnil,“ dodala Žiaková.

Ministerstvo školství pravděpodobně podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám