Hlavní obsah

Detektor lži vyloučil vinu lidí odsouzených za vraždu Cervanové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Test na detektoru lži vyloučil, že by Milan Andrášik i Miloš Kocúr zavraždili před třiceti lety studentku medicíny Ľudmilu Cervanovou. Právě je soud označil za hlavní pachatele. Test provedl americký expert Robert Lee. Výpověď na detektoru, kterou slovenské soudy neuznávají jako důkaz, před časem ukázala i na nevinu dalších čtyř odsouzených v tomto případu.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská policie

Článek

Dvacetiletá studentka medicíny Cervanová byla znásilněna a zavražděna v létě 1976. Skupinu mladých mužů za to soud poslal na začátku 80. let na čtyři až 24 let vězení. Po pádu komunismu se sice dočkali obnovy procesu, slovenský nejvyšší soud však v roce 2006 vinu obžalovaných potvrdil a později zamítl i mimořádný opravný prostředek vůči tomuto verdiktu.

Výsledky z detektoru mimo jiné prý ukázaly, že Andrášik a Kocúr studentku vůbec neznali. "Oba prošli testem, protože jejich odpovědi byly pravdivé. Všechno, co řekli, byla pravda," řekl televizi Markíza Lee, podle kterého je spolehlivost detektoru zhruba 98 procent. Tento odborník mimo jiné školil také slovenské policisty. "Ty výsledky jasně ukázaly, že když jsem tvrdil, že jsem ten zločin neudělal, že jsem říkal pravdu," doplnil Kocúr.

Někdejší prokurátor Milan Valašík, jenž dohlížel na vyšetřování vraždy Cervanové, nejnovější výsledky detektoru zpochybnil. "Detektor lži je velmi subjektivní věc. V podstatě zkušený člověk ho obejde celkem jednoduše," uvedl.

Případ Cervanová

  •  9. července 1976 - Po odchodu z diskotéky v bratislavském Unic klubu zmizela 20letá studentka medicíny z Piešťan Ľudmila Cervanová
  • 14. července 1976 - V potoce Černá voda nedaleko obce Kráľová pri Senci bylo nalezeno mrtvé tělo Cervanové.
  • 1977 - Po vyslechnutí několika podezřelých byla uzavřena první fáze vyšetřování, že pachatel je neznámý.
  • 1978 - Případ byl znovu otevřen.
  • červen a červenec 1981 - Postupně bylo zatčeno sedm mužů z Nitry podezřelých z toho, že Cervanovou unesli, znásilnili a utopili
  • 22. září 1982 - Krajský soud v Bratislavě odsoudil sedm podezřelých k trestům odnětí svobody od čtyř do 24 let
  • 19. října 1990 - Nejvyšší soud ČSFR v Praze zrušil původní rozsudek Krajského soudu v Bratislavě z roku 1982 a vrátil kauzu k opětovnému projednání. Odsouzení byli propuštěni na svobodu.
  • 20. ledna 2004 - Bratislavský krajský soud uznal v obnoveném procesu vinu šestice obžalovaných v případu Cervanové a vynesl nad nimi rozsudky odnětí svobody od tří do 13 let.
  • 4. prosince 2006 - Slovenský nejvyšší soud potvrdil vinu obžalovaných

Andrášik a Kocúr se museli vrátit do vězení, protože soud jim v obnoveném procesu tresty zvýšil. Poslední odsouzený se z vězení dostal na podzim roku 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám