Hlavní obsah

Soud v Londýně rozhodne o vydání Assange do Švédska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

O budoucím osudu spoluzakladatele WikiLeaks Juliana Assange bude od pondělka dva dny jednat londýnský soud. Bude rozhodovat o jeho vydání do Švédska, kde je devětatřicetiletý Australan vyšetřován kvůli obvinění ze znásilnění.

Foto: Paul Hackett , Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Assange se přihlásil v prosinci na britské policii a po devíti dnech ve vazbě byl propuštěn na vysokou kauci. Obvinění ze znásilnění popírá. Tvrdí, že kauza ve Švédsku je politicky motivovaná a že souvisí s tím, že server WikiLeaks publikuje důvěrné americké diplomatické depeše.

Jeho extradici do Švédska bude posuzovat soud ve Woolwichi v jihovýchodním Londýně. Assangeovi obhájci se obávají, že by ve Švédsku hrozilo Assangeovi větší riziko vydání do Spojených států než v Británii.

Zpochybňují také vydání evropského zatykače proto, že švédská strana ho neobžalovala a chce ho jen vyslechnout, což podle obhájců není dostatečný důvod pro vydání zatykače.

Server WikiLeaks na sebe poprvé celosvětově upozornil zveřejněním mnoha důvěrných materiálů o válce v Iráku a Afghánistánu. V poslední době publikuje přes 250 000 dokumentů americké diplomacie, především tajné depeše velvyslanců USA z řady zemí. To vyvolalo mezi Assangem a Spojenými státy "solidní nepřátelství", připomíná AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám