Hlavní obsah

Baskičtí separatisté vyhlásili trvalé příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Španělská separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) vyhlásila trvalé a všeobecné příměří. Video s jejím prohlášením v pondělí zveřejnil list Gara na svých internetových stránkách. Příměří přichází tři měsíce poté, co skupina oznámila, že zastavuje ozbrojené útoky.

Foto: Vincent West, Reuters

Obrazovky s videoprohlášením ETA

Článek

"ETA se rozhodla vyhlásit trvalé a úplné příměří všeobecného charakteru, které si bude moci mezinárodní společenství ověřit," uvádí se na videu v prohlášení organizace. Tři bojovníci ETA v bílých kapucích uvedli, že „nastal čas jednat s historickou odpovědností“.

K prohlášení podle BBC dodali: „Je to pevný závazek ETA přispět k procesu dosažení trvalého řešení a s tím ukončit ozbrojenou konfrontaci.“ Uvedli ale, že ETA bude pokračovat v „neúnavném boji za demokracii v Baskicku“.

Španělská vláda podle DPA se ke zprávě vyjádřila zdrženlivě. Ministr vnitra Alfredo Pérez Rubalcaba uvedl, že příměří není špatná zpráva, ale neznamená konec násilí organizace ETA. Připustil, že by se nyní země mohla cítit bezpečněji než dříve. "Ale toto není zpráva, na kterou španělská společnost čekala," dodal.

Madrid požaduje, aby ETA definitivně složila zbraně a rozpustila své členy. O tom však v pondělí zveřejněná zpráva nic nehovoří.

ETA oslabila

ETA, která spáchala poslední atentát na španělské půdě před 17 měsíci, v září vydala několik prohlášení, z nichž vyplývalo, že se chystá pozastavit svůj ozbrojený boj.

Ve videozáznamu předaném 5. září televizi BBC ilegální organizace sdělila, že nepovede žádné útočné ozbrojené akce. Španělská vláda to ale označila za nedostatečné pro obnovení jednání. Dva měsíce poté ETA uvedla, že je připravena k dialogu s mezinárodními zprostředkovateli.

ETA bojuje od roku 1968 za samostatný baskický stát, který by se měl podle ní skládat ze španělských provincií Álava, Vizcaya, Guipúzcoa a Navarra a z francouzských provincií Labourd (podle Basků Lapurdi), Basse-Navarre (Behe-Nafarroa) a Soule (Zuberoa). Za dobu svého boje připravila ETA o život přes 800 lidí.

V posledních měsících čelila ETA tvrdému tlaku ze strany vlády a policie, přičemž postiženy byly i základny ve Francii. Experti se shodují, že ETA oslabila. i proto, že většina jejích hlavních vůdců byla v posledních letech zatčena.

Reklama

Výběr článků

Načítám