Hlavní obsah

Skandál s transportéry Patria roste, vyšetřuje se i v Chorvatsku

Právo, DPA, los, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb

Po Slovinsku se skandál související s podezřením na korupci při výběrovém řízení na nákup obrněných transportérů od finské firmy Patria rozšířil i do sousedního Chorvatska.

Článek

„Policie vede vyšetřování možných nezákonností při nákupu obrněných vozidel Patria v roce 2007 pro chorvatskou armádu,“ potvrdilo ministerstvo vnitra v Záhřebu. Současně šéf finských kriminalistů připustil, že v Chorvatsku už na rozplétání skandálu pracuje jeho tým.

Ve Slovinsku prokuratura obvinila expremiéra Janeze Janšu, že Patrii v roce 2006 přihrál za úplatek zakázku na dodávku 135 obrněnců. Hrozí mu tři roky vězení.

Chorvatsko v poslední době výrazně přitvrdilo proti korupci. Na žádost Záhřebu byl v Rakousku zadržen a čeká na vydání bývalý chorvatský premiér Ivo Sanader podezřelý z korupce.[celá zpráva]

Za přijímání úplatků soud v Záhřebu vyměřil pět let Berislavu Roncevičovi, který v Sanaderově vládě působil jako ministr obrany.

Pozadí zakázky na 25 obrněných vozidel s minometnými věžemi Patria Nemo pro českou armádu v září 2010  zlomilo vaz náměstkovi ministra obrany Jaroslavu Kopřivovi. Ten plánoval obejít tendr tím, že minomety koupí jak česká, tak slovenská armáda. V první fázi měla být pořízena po české ozbrojené síly tři minomety.

V ČR jinak v tendru obrněnce patria prohrály v soutěži s pandury.

Reklama

Výběr článků

Načítám