Hlavní obsah

Maďarsko-srbská hranice je rájem převaděčů lidí

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik tisíc Afghánců, Kurdů, Iráčanů, Albánců a obyvatelů afrických zemí se pokusí ročně ilegálně překročit srbsko-maďarskou hranici, aby se dostali dál na Západ. Ilegální migranti platí za přechod hranice vysoké částky, ale převaděči je na maďarské straně často zanechají osudu.

Foto: Santiago Ferrero , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jak informoval server hirszerzo.hu, maďarští pohraničníci zachránili v uplynulých dnech životy 27 lidí, které zanechali převaděči na louce u města Szeged. Řekli jim, že světla v dálce je již Vídeň a zmizeli. „Z Afghánistánu jsme odjeli před třemi měsíci. Do Evropy jsme se dostali přes Turecko. Chtěli bychom do Švédska,“ říká žena z Afghánistánu, která svírala v náručí malé dítě.

Cesta za vysněným lepším životem končí někdy tragicky. Loni v říjnu se v řece Tisa utopilo devět uprchlíků. „Pašeráci lidí inkasují tři až pět tisíc dolarů za osobu, většinou předem,“ říká velitel maďarských pohraničníků Szabolcs Révész. Mezi nejkuriosnější případy zařadil případ, kdy pašeráci lidí vytvořili v přístrojové desce Toyoty Yaris prostor pro jednoho člověka.

„Obvykle převádějí nelegální migranty pěšky přes zelenou hranici. Náš infrakamerový systém však pracuje spolehlivě. Když pašeráci vidí, že jsou odhaleni, zanechají migranty na místě a sami se vrátí zpět do Srbska,“ dodává Révész.

Jde o nemalé peníze

Muž ze srbské Vojvodiny však říká, že převaděčství je stále výnosným byznysem.

„Znám lidi, kteří dostali do Maďarska padesát uprchlíků měsíčně a nikdy nebyli odhaleni,“ tvrdí muž, který nechtěl prozradit své jméno. Přiznává však, že po vstupu Maďarska do schengenského prostoru se zlepšilo technické vybavení maďarské hraniční stráže a dostat někoho do země je mnohem obtížnější.

V srbském městě Subotica, které je vzdálené od maďarské hranice necelých deset kilometrů, je tzv. logistická základna převaděčů. Migranty zde ubytují v soukromých domech nebo hotelech, kde se připravují na další cestu. S trochou nadsázky je možné konstatovat, že polovina obyvatel Subotice žije z ubytování migrantů a druhá polovina z jejich převádění.

Loni zadrželi na maďarském území 2094 a letos za deset měsíců 1608 nelegálních migrantů. Podle muže, který se před časem legálně přestěhoval ze srbské Vojvodiny do Maďarska, je převaděčství navzdory tomu stále výnosným obchodem. „Zájem ilegálních migrantů o vstup na území Evropské unie je stále větší,“ říká. Podle něho se šéf albánské převaděčské mafie přeložil své sídlo na Slovensko, odkud obchody řídí.

Reklama

Výběr článků

Načítám