Hlavní obsah

Mrznoucí déšť v Moskvě připravil sto tisíc lidí o proud, letiště nefunguje

– Moskva

Mrznoucí déšť způsobil velké komplikace v Rusku. V Moskvě byly chodníky pokryty ledem. Se zlomeninami po pádech muselo být ošetřeno přes osmdesát lidí, uvedla agentura Interfax. Bez proudu se ocitlo přes sto míst, kvůli výpadkům elektřiny se zastavily mnohé vlaky a byl zcela přerušen provoz na letišti Domodědovo.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Moskvan odstraňuje led ze skla svého vozu.

Článek

Příčinou potíží je silný vítr, vydatné srážky a teploty kolem nuly. Namrzající déšť pokrývá nejen chodníky, ale také elektrické vedení, jehož dráty pod tíhou ledu praskají.

„Za posledních 24 hodin napadalo 22 milimetrů srážek. To je v tomto období roku absolutní rekord,“ sdělil agentuře Interfax mluvčí správy města Igor Pergamenščik.

Velké výpadky proudu ochromily i letiště

Zcela ochromena je doprava na letišti Domodědovo. Letiště je bez proudu, v terminálech zůstalo po zrušení leteckých spojů několik tisíc bezradných lidí. Nefungují odbavovací ani informační systémy, práci životně důležité letištní navigace zajišťují záložní energetické zdroje. Některé lety byly převedeny na další moskevská letiště Šeremeťjevo a Vnukovo, které fungují navzdory špatné meteorologické situace jako obvykle.

V moskevské oblasti bylo vyřazeno z provozu 68 linek vysokého napětí 110kV. Ve městě také popraskalo tramvajové a trolejbusové vedení na více než 60 místech. V okolí Moskvy zůstalo bez proudu na 100 000 lidí, přerušení dodávky elektřiny způsobilo i výpadky v železničním spojení mezi metropolí a Petrohradem.

Foto: Mikhail Voskressensky, Reuters

Led na stromech v Moskvě vypadá krásně, ovšem způsobil obyvatelům ruské metropole značné problémy.

Velkým problémem jsou namrzlé chodníky: Mluvčí zdravotnické služby v Moskvě uvedl, že za posledních 24 hodin se na kluzkých chodnících zranilo 86 lidí, přičemž 79 z nich bylo hospitalizováno. Moskevská radnice ráno z obavy před panikou a chaosem povolala do služby policejní posily, které dohlížejí na pořádek na letištích, nádražích a v hlavních dopravních uzlech.

Problémy v dalších regionech Ruska

Náporem zimy trpí i Nižegorodská oblast východně od Moskvy, kde v neděli zůstalo bez elektřiny rovněž 100 000 lidí, uvedla ČTK. I tam noční vichřice doprovázená ledovým deštěm poničila dálkové vedení elektrického proudu, které zásobovalo elektřinou přes 200 měst a obcí. Uzavřeno je i mezinárodní letiště v Nižním Novgorodu.

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace varovalo, že během neděle se může dál výrazně zkomplikovat povětrnostní situace v okolí Moskvy a Petrohradu, v Povolží a na Dálném východě. Večer by se ale situace měla zlepšit, protože by měla klesnout teplota.

Reklama

Výběr článků

Načítám