Hlavní obsah

Polští důchodci musí dokázat, že jsou naživu

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polští důchodci, kteří nechtějí přijít o penzi musí písemně potvrdit, že žijí. V těchto dnech jim pošta doručuje tiskopisy, které mají vyplnit a obratem zaslat na úřady, informoval portál Rzeczpospolita.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Potvrzuji, že nadále žiji a trvale bydlím na uvedené adrese...," uvádí se ve formuláři, který přichází poštou do rukou polským důchodcům. Úředníci tvrdí, že tak chtějí zabránit neoprávněnému pobírání důchodů ze strany různých spekulantů a podvodníků.

"Pokud někdo umře, tak je to vždy třeba nahlásit na příslušném úřadě. Potvrzovat vlastnoručním podpisem, že žiji, se mi přece jen zdá dost divné," řekla portálu pobouřená Zofia Swirydziuková z obce Usnarszczyna.

"Ukazuje se, že elektronický systém evidence obyvatelstva PESEL, zřízený za obrovských finančních nákladů, ve kterém jsou evidovány všechny narození i úmrtí v Polsku, úředníkům důchodového zabezepečení vůbec nestačí," dodal portál Rzeczpospolita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám