Hlavní obsah

Advokátka Assangeho čeká obvinění klienta ze špionáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Advokátka Juliana Assange, zakladatele serveru WikiLeaks uveřejňujícího důvěrné americké diplomatické depeše, očekává, že američtí prokurátoři jejího klienta brzy obviní ze špionáže. Muž byl zatčen ve Velké Británii na základě mezinárodního zatykače, který na něj kvůli obviněním ze sexuálních deliktů vydalo Švédsko.

Foto: Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Americká justice nyní zkoumá, které obvinění, včetně porušení zákona o špionáži, by mohlo být uplatněno v případě serveru WikiLeaks, jenž veřejnosti zpřístupnil již stovky hlášení amerických diplomatů z celého světa.

Robinsonová řekla stanici ABC News, že prokurátoři se domnívají, že Assange jako vydavatele WikiLeaks chrání právo na svobodný projev podle prvního dodatku ústavy.

Mluvčí americké justice se k výroku advokátky Jennifer Robinsonové odmítla vyjádřit.

Americký generální prokurátor Eric Holder tento týden prohlásil, že prokurátoři zkoumají zákon o špionáži, na jehož základě by mohli Assange případně obvinit. "To je samozřejmě něco, co by mohlo hrát svoji roli, ale máme k dispozici i další předpisy, další nástroje," řekl v pondělí Holder novinářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám