Hlavní obsah

Američany zajímalo, zda je britský premiér Cameron dost zkušený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velkou pozornost věnovali američtí diplomaté současnému britskému premiérovi a dalším konzervativcům, protože tušili, že vyhrají volby. Zdálo se jim, že nejsou dost zkušení, ukazují depeše velvyslance Louise Susmana americké ministryni zahraničí Hillary Clintonové zveřejněné na serveru WikiLeaks a v Guardianu.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér David Cameron

Článek

Depeše citují guvernéra Anglické banky Mervyna Kinga, který měl pochybnosti o ekonomických kvalitách leaderů konzervativců před květnovými volbami. "King vyjádřil obavu, že konzervativci nejdou dost do hloubky. Cameron a Osborne mají jen několik poradců a zdá se, že nemají zájem obracet se na lidi mimo tento nejužší okruh," uvedl americký velvyslanec.

Nynější britský premiér David Cameron a ministr financí George Osborne se Kingovi zdáli nezkušení a vše posuzovali jen z hlediska dopadu na volební výsledky: „Mají tendenci přemýšlet o tématech jen z politického hlediska a z toho, jak mohou ovlivnit volitelnost toryů.“

"King soudil, že předseda strany Cameron a stínový ministr financí Osborne nezvládnou zcela tlaky, jimž budou čelit ze strany různých skupin, až dojde na škrty v rozpočtu,“ uvedl Susman. Když se King ptal Camerona a Osborna, jak jsou připraveni na snižování rozpočtového deficitu, dočkal se od nich jen "obecností".

Podle BBC ale Anglická banka uvedla, že King má dobré vztahy s oběma muži.

Strach toryů z prohry

Američtí diplomaté se taky věnovali strachu konzervativců, že by mohl být zvolen labourista Gordon Brown. Charge d´affaires Richard LeBaron psal do USA: „William Hague mě ujišťoval, že on, Cameron a Osborne jsou všichni dětmi Thatcherové a jsou pro transatlantické vazby, ale uvědomovali si, že vztahy s USA nejsou stejně silné pro všechny Brity.“

Podle jiného telegramu ministr obrany Liam Fox řekl Američanům, že konzervativci budou postupovat razantněji proti Pákistánu, protože nejsou tak závislí na hlasech pákistánské komunity v Británii jako labouristé.

Další depeše informuje o tom, že podle interního průzkumu konzervativců z roku 2008 Osborne vzbuzoval dojem, že nemá dost nezbytného respektu. "Průzkum ukázal, že je poněkud nespravedlivě považován za lehkou váhu a za člověka s nedostatkem zkušeností, částečně kvůli tomu, že mluví pronikavým hlasem," citoval telegram nejmenovaného představitele konzervativců. I z toho důvodu na konferenci konzervativců v říjnu 2008 vystoupil s mimořádným projevem k tehdejší finanční krizi Cameron a nikoli Osborne, přestože byl stínovým ministrem financí.

Američanům se nechtělo platit daň

Podle listu The Guardian se také americký velvyslanec Susman snažil přesvědčit minulého ministra financí labouristické vlády Alistaira Darlinga, aby odpustil Spojeným státům placení daně z přidané hodnoty při stavbě nové budovy amerického velvyslanectví. Darling to odmítl kvůli ekonomickému poklesu, problémům s rozpočtem a nadcházejícím volbám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám