Hlavní obsah

Ve švédském Malmö pálí ostřelovač po imigrantech, útočil patnáctkrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malmö

Švédská policie v Malmö vyšetřuje sérii 15 útoků puškou na imigranty. Vyšetřovatelé předpokládají, že jde o dílo jednoho ostřelovače, za poslední rok si ve městě vzal na mušku výhradně přistěhovalce a zabil nejméně jednoho člověka.

Foto: Reuters

Policie hlídkuje na místě činu v Malmö, kde byly postřeleny dvě imigrantky.

Článek

Při jednom z útoků v říjnu zemřela 20letá žena sedící v automobilu. V minulých týdnech rovněž někdo zabil a postřelil dva muže z etnické menšiny, zatímco čekali na autobusových zastávkách. Ve čtvrtek byly stejným způsobem zraněny dvě ženy, jež policie popsala jako „imigrantky z Evropy“. Na ty někdo střílel zvenku oknem jejich bytu.

„Sestavili jsme v Malmö speciální jednotku, která vyšetřuje 10 až 15 podobných případů,“ uvedl policejní mluvčí Lars-Haakan Lindholm pro AFP, citovaný stanicí BBC. „Zdá se, že motiv je rasistický. Pomáhají nám odborníci na profily pachatele ze státní policie. Nyní je to naše priorita číslo jedna,“ doplnil Lindholm.

Vyšetřování střelby probíhá v době, kdy ve Švédsku na téma imigrace probíhá urputná debata.

Útoky jsou podobné rasisticky motivovaným činům, jež se udály ve Stockholmu v letech 1991 až 1992, kdy nyní 57letý John Ausonius usmrtil jednu osobu a zranil 10 dalších. V roce 1994 byl uvězněn.

V prosinci 2009 v Malmö, kde žije rozsáhlá populace přistěhovalců, proběhly masové protesty kvůli uzavření muslimského centra.

Reklama

Výběr článků

Načítám