Hlavní obsah

Britové chystají revoluční změnu financování monarchie

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský kabinet v rámci úspor plánuje bezprecedentní změnu ve financování monarchie. Od roku 2013 by měla královská rodina dostávat peníze výhradně z majetku koruny. Informoval o tom londýnský deník The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Britská královna Alžběta II.

Článek

Ministr financí George Osborne oznámil, že za dva roky bude monarchii financovat jednotná platba, tzv. Grant na podporu panovníka. Ten bude disponovat částí výnosu majetku koruny (Crown Estate), tvořeného především pozemky a nemovitostmi, jež historicky patří hlavě království, ale jejichž výnosu se monarchové vzdali. Ten loni činil 211 miliónů liber (přes 5,7 miliardy Kč).

Půjde o nejvýraznější změnu ve financování dvora za posledních 250 let.

Půjde o nejvýraznější změnu ve financování dvora za posledních 250 let. Královna nyní od parlamentu dostává na platy zaměstnanců, oficiální cesty a údržbu paláců zhruba 36 miliónů liber ročně (bezmála miliardu Kč). Bude ale muset začít šetřit, protože v rámci nového systému tato částka klesne o šest miliónů.

Alžběta II. to prý ale přijímá vcelku stoicky – podle nejmenovaného zdroje z Buckinghamského paláce si je vědoma toho, že i dvůr se musí zapojit do snižování veřejných výdajů. „Na škrty si nestěžujeme, i když budou bolestivé. Ale to budou pro všechny,“ podotkl citovaný zdroj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám