Hlavní obsah

Atentátníci odložili útok v Londýně o den, vezli těhotnou do nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Atentátníci, kteří zabili 7. července 2005 v Londýně 52 lidí, chtěli zaútočit o den dříve. Útok ale odložili, protože jejich šéf vezl těhotnou ženu do nemocnice. Vyplynulo to ze zahájených slyšení před nezávislou vyšetřovací komisí, uvedl list Daily Mail. Zmínil také chaos při zásahu záchranářů.

Článek

Původně chtěli nálože odpálit už 6. července, tedy v den, kdy měl Mezinárodní olympijský výbor vyhlásit, kde se uskuteční olympiáda v roce 2012. Londýn byl jedním z kandidátských měst a nakonec uspěl.

Vůdce teroristické skupiny Mohammed Sidique Khan ale od plánu musel ustoupit, 6. července v 4:35 poslal dalšímu atentátníkovi Shehzadovi Tanwerovi následující sms: „Velký problém. Nemůžeme dodržet čas. Zavolán, až budu připraven. Čekej doma.“

Khan vezl 5. července do nemocnice svou těhotnou ženu. Ta nakonec 7. července, v den útoku, potratila.

Sms zpráva byla nalezena v Khanově mobilu. Během slyšení zaznělo také, že atentátníci měli plán odpálit šrapnelové bomby v případě, že by je pronásledovali policisté, a zabít muže zákona.

Chaos v Londýně

Velká pozornost byla věnována i zásahu policie a záchranky po atentátech, protože se objevily zprávy, že panoval chaos a zemřeli i zranění, kteří mohli přežít.

Hasiči ve stanici Aldgate nechtěli vstoupit do tunelu, dokud neměli potvrzeno, že je vypnuto napájení, což trvalo dlouhé minuty. Inspektor Britské dopravní policie Robert Munn žádal o rychlé vyslání sanitek se slovy: „Ve vagónech jsou lidé, kteří zemřou, pokud se jim nedostane okamžité pomoci.“

Také se ukázalo, že sanitky byly posílány na jiné stanice metra, než kde došlo k explozím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám