Hlavní obsah

Vídeňané volí svůj parlament a vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Vídni začaly v neděli v 7:00 zemské volby. Vídeňané v nich volí stočlenný zemský parlament a rozhodují o podobě příští vídeňské vlády. Volit může 1,14 miliónu lidí nad 16 let. Volební místnosti se uzavřou v 17:00.

Foto: Profimedia.cz

Budova parlamentu a socha Athéna

Článek

Rakouská metropole je samostatnou spolkovou zemí s 1,7 miliónu obyvatel. Víc než pětinu z nich tvoří cizinci. Město patří podle průzkumů k místům s nejlepšími životními podmínkami na světě. O rakouském hlavním městě se mluvívá jako o „rudé Vídni“. V poválečné historii v něm totiž vládnou sociální demokraté, a to navíc po téměř celou dobu s absolutní většinou. Ztratili ji zatím jen na jedno volební období - v roce 1996.

V čele metropole stojí už 16 let sociální demokrat Michael Häupl. Ve stočlenném vídeňském parlamentu mají socialisté nyní 55 křesel. Hrozí jim, že by mohli o svou nadvládu přijít. Podle průzkumů končívají pod hranicí absolutní většiny. Polepšit by si mohli naopak populisté ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ), kterým dosud připadá 13 mandátů. Při posledních volbách v roce 2005 získali necelých 15 procent hlasů. Teď v kampani opět zahráli na vlasteneckou strunu. Průzkumy jim přisuzují i více než 20 procent hlasů.

Předběžné výsledky ještě v neděli

Lidovci měli zatím 18 zemských poslanců, Zelení 14. Víc stran do sněmu podle průzkumů nepostoupí. Lidovci, Zelení i populisté věří, že sociální demokraté svou absolutní většinu ztratí a vytvoří novou vládu právě s jejich stranou. Vídeňský kabinet má nyní 14 členů. Devět je z SPÖ, dva od Zelených a po jednom od lidovců a svobodných. Předběžné výsledky by komise mohla oznámit ještě v neděli. Konečné výsledky voleb budou ale známy až za několik dní. Sčítat se totiž budou i korespondenční hlasy. Podle dostupných informací si příslušné volební lístky vyzvedl rekordní počet lidí. Touto cestou by chtělo volit 13,6 procenta vídeňských voličů. Podle odborníků by to mohlo pomoci hlavně lidovcům a Zeleným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám