Hlavní obsah

Pétain perzekvoval Židy, aniž by ho k tomu tlačili Němci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Hlava režimu ve Vichy, který za války kolaboroval s německými okupanty, maršál Henri Philippe Pétain, vedl z vlastní iniciativy represe proti židovskému obyvatelstvu. Vyplývá to z memoranda podepsaného jeho jménem. To nedávno věnoval anonymní dárce muzeu holocaustu v Paříži, řekl v neděli agentuře AP odborník na problematiku Serge Klarsfeld.

Foto: Profimedia.cz

Maršál Henri Philippe Pétain u poválečného soudu

Článek

Dosud neznámý návrh antisemitského zákona přijatého v říjnu 1940 odhaluje, že Pétain původní návrh kompletně upravil tak, že ho rozšířil na širší masy. Zatímco návrh, který dostal na stůl, omezoval „pouze“ Židům cizího původu působení ve společnosti, Pétain chtěl omezení i pro domácí.  Výčet zákazů přitom rozšířil o zákaz ucházet se o zaměstnání ve školství, vykonávat právnickou činnost a kandidovat ve volbách.

„Zákon o Židech byl přijat, aniž by existoval tlak ze strany Němců. Nyní máme jasný důkaz, že to bylo z vůle samotného maršála Pétaina. Hlavní argument Pétainových obhájců byl, že chránil francouzské Židy. Tento argument teď padl,“ uvedl francouzský odborník na dějiny židovského obyvatelstva a právník Klarsfeld.

Pravost dokumentu potvrdili experti.

Kolaborační režim spolupracoval při deportacích 77 000 Židů do koncentračních táborů do osvobození Francie v roce 1944. Pétain zemřel v roce 1951 ve vězení. Původní trest smrti mu byl změněn na doživotí.

Foto: Profimedia.cz

Dokument, který Pétain osobně upravil

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám