Hlavní obsah

Lužkov chce založit novou stranu a jít do opozice

Novinky, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Bývalý moskevský starosta Jurij Lužkov, kterého minulý týden sesadil prezident Dmitrij Medvěděv po 18 letech v čele metropole, zakládá nové demokratické hnutí. Oznámil to v rozhovoru pro opoziční list New Times, který vyšel v pondělí. Své odvolání se však u soudu napadnout nechystá.

Foto: Profimedia.cz

Jurij Lužkov

Článek

"Založím nové hnutí, aby u nás vznikly zákony demokratické společnosti," uvedl o svých cílech. "Dnes má společnost nedemokratické zákony a rozložila se v základech, " dodal.

V demokratické společnosti s nezávislými médií si podle něj nelze představit tak špinavou kampaň, jaké on a jeho žena museli čelit. "Právě proti tomu povedu boj," slíbil.

Opřít se hodlá hlavně o moskevské penzisty a inteligenci, nespokojenou s omezením svobod. Lužkov popřel, že on by nechával rozhánět demonstrace. „To jsem nebyl já,“ řekl. „Já jsme příkazy nedával. Nevelel jsem bezpečnostním silám, byl jsem starosta, který přijímá rozhodnutí, zda povolit, nebo nepovolit. „ Zdůraznil, že on nerozhodoval o tom, jak postupovat. „Jestliže vláda přijala rozhodnutí, které udává místo a čas konání,  je to nutné splnit.

Lužkova proklepnou

Podle médií už vyšetřovatelé na pokyn Kremlu prověřují stará podezření z korupce na radnici, která by mohla vést až k trestnímu stíhání bývalého starosty a jeho ženy, stavební podnikatelky Jeleny Baturinové, jejíž jmění časopis Forbes odhadl na 2,9 miliardy dolarů (skoro 52 miliard Kč).

Připomíná se i osud ropného magnáta Michaila Chodorkovského, kterého soud poslal za daňové úniky na osm let do vězení. Podle opozice Chodorkovskij skončil za mřížemi kvůli konfliktu s Kremlem.

Možné následky si uvědomuje i Lužkov, věří však, že ho nečeká stejný osud, i když připustil, že historie se může zopakovat. "Samozřejmě nejsem připraven jít do vězení, ani se tam nechystám, protože jako starosta jsem pracoval čestně, poctivě jsem sloužil Moskvanům. Nikdo žádné zákonné důvody pro mé uvěznění nenajde," zdůraznil. Emigrovat se nechystá.

Medvěděv odvolal starostu, který si mu dovolil otevřeně oponovat, "pro ztrátu důvěry". Ještě dříve byl starosta kritizován za údajnou korupci, obohacení své ženy, dopravní chaos v metropoli či za nepřítomnost ve městě během letních požárů. [celá zpráva]

Lužkov i pondělí přijel na radnici, aby pokračoval ve vyprazdňování své kanceláře. O nástupci média stále jen spekulují, největší šance přisuzují vicepremiérovi Sergeji Sobjaninovi. Jednotné Rusko předloží jméno svého kandidáta do 9. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám