Hlavní obsah

Islandský parlament zažaloval expremiéra

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reykjavík

Islandský parlament těsnou většinou hlasů rozhodl, že před soud pošle expremiéra Geira Haardeho (59). Ten vedl zemi během finanční krize, kdy jeden z evropských hospodářských zázraků zbankrotoval.

Článek

Parlament má za to, že politik v zemi se 320 tisíci obyvateli, známé pořádkem a slušností, „od února do října 2008 záměrně a hrubým způsobem porušil premiérskou zodpovědnost“ a mohl pro zem udělat víc.

Haarde rezignoval v roce 2009 po pouličních demonstracích, ještě předtím se Islanďanům omluvil za události, jež vyústily v říjnu 2008 do krachu bank. Island musel banky, jež dlužily šestinásobek hrubého domácího produktu, zestátnit a dluhy bude splácet celá desetiletí.

Pokud expremiér spor prohraje, stane se prvním politikem odsouzeným za finanční krizi. „Mám čisté svědomí. Obvinění jsou založená na politické perzekuci. Moje oficiální činy jako ministerského předsedy nezpůsobily kolaps bank. Nebylo v mých silách kolapsu zabránit,“ řekl státní televizi.

Nepředpokládá se, že Haarde, jemuž lékaři diagnostikovali rakovinu, nakonec půjde do vězení.

První soud s politikem
- Landsdómur, zvláštní soud určený pro členy islandské vlády, vznikl v roce 1905
- tvoří ho soudci a poslanci parlamentu
- expremiér Haarde bude první politikem, o němž bude rozhodovat

Reklama

Výběr článků

Načítám