Hlavní obsah

Polská výprava našla u Smolenska lidské kosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský kněz, který začátkem září s výpravou motorkářů navštívil západoruský Smolensk, tvrdí, že z místa dubnového leteckého neštěstí přivezl lidské ostatky. U tohoto města havaroval letoun s polským prezidentem Lechem Kaczyńským a 95 dalšími lidmi na palubě.

Foto: Profimedia.cz

Trosky tupolevu Tu-154, ve kterém u Smolenska zahynul polský prezident.

Článek

Když se kněz připravoval na mši, přišlo k němu několik účastníků výpravy a řeklo mu, že u kamene připomínajícího katastrofu našli lidské ostatky. Šlo o kousek čelisti se zuby a plochou, pravděpodobně žeberní kost, řekl televizi TVN24 kněz Marek Kiedrowicz.

Ostatky vzal do Polska a předal je vojenské prokuratuře v Gdaňsku. "Nechtěl jsem je nechávat tam venku, protože tam může přijít každý," řekl. "Je to otevřený terén, po kterém běhají zvířata," popsal, jak vypadá místo katastrofy. Ostatkům tam podle něj hrozilo zneuctění.

Kněz odmítl, že by členové výpravy hrabali v zemi. Vše podle něho nasvědčuje tomu, že místo katastrofy nebylo pořádně prohledáno.

Bratr exprezidenta Lecha Kaczyńského Jaroslaw tvrdí, že ruští patologové nemuseli pitvu prezidentova těla provést dobře. Před časem se v polských médiích objevila zpráva, že když si Jaroslaw Kaczyński prohlížel akta z vyšetřování, všiml si, že na jedné fotografii z pitevního stolu jsou části jiného těla.

Prezidentský speciál se u Smolenska zřítil v husté mlze 10. dubna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám