Hlavní obsah

Slovenské referendum o poslancích a poplatcích skončilo krachem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Sobotní referendum na Slovensku, v němž měli občané možnost vyjádřit se například ke snížení počtu poslanců či zrušení koncesionářských poplatků, je neplatné. Důvodem byla nízká účast voličů.

Foto: Marián Peiger , ČTK

Volební účast byla nedostačující.

Článek

Podle neoficiálních výsledků se k urnám dostavilo necelých 23% Slováků. Podmínkou platnosti byla nadpoloviční účast voličů.

Slováci hlasovali o omezení poslanecké imunity, zrušení koncesionářských poplatků, snížení počtu poslanců ze současných 150 na 100, stanovení maximální nákupní ceny vládních limuzín na 40 tisíc eur, zavedení voleb přes internet a změnách v tiskovém zákoně.

Naprostá většina zúčastněných voličů odpověděla na tyto otázky kladně. Například poslaneckou imunitu by chtělo omezit až 95 procent z nich, snížení počtu poslanců 93 procent a zrušení koncesionářských poplatků přes 87 procent zúčastněných voličů.

Iniciátoři už některé změny prosadili

Lidové hlasování iniciovala strana Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka ještě před červnovými parlamentními volbami. Straně SaS se podařilo posbírat přes 350 tisíc podpisů občanů, které předložila prezidentovi. Sulíkovo referendum s tak populárními otázkami mělo především oslovit voliče. SaS nakonec ve volbách získala 12 procent hlasů a stala se nejen parlamentní, ale i vládní stranou.

Foto: Jan Koller, ČTK

Richard Sulík

Straně SaS se následně podařilo prosadit některé z otázek referenda do programu vlády premiérky Ivety Radičové. Je to zrušení poslanecké imunity, zrušení koncesionářských poplatků, zavedení voleb přes internet a změny v tiskovém zákoně. To značně snížilo zájem samotných iniciátorů referenda o hlasování.

Z doposud uskutečněných referend, bylo platné pouze jedno, a to o vstupu Slovenska do Evropské unie v květnu 2003, jehož se zúčastnilo 52,15 procenta voličů.

Otázky pro slovenské občany:
1.Jste pro zrušení koncesionářských poplatků?
2.Jste pro omezení poslanecké imunity?
3.Jste pro snížení počtu poslanců na 100?
4.Jste pro stanovení maximální ceny vládních limuzín na 40 tisíc eur?
5.Jste pro zavedení voleb přes internet?
6.Jste pro změny v tiskovém zákoně?

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám