Hlavní obsah

Německá televize zkreslila slova Schwarzenberga, prý byl ochoten zrušit dekrety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Berlín

Německá televize ARD v upoutávce na pořad Kontrasty (Kontraste) uvedla, že ministr Schwarzenberg v rozhovoru připustil zrušení Benešových dekretů. Televize později citovala jeho dementi, ale neomluvila se.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

"ARD se omluvila, že takovou hovadinu pustila. Podívali se na text, přesný přepis mám také, a nic takového nebylo řečeno. Někdy se to stane. Oni chtěli způsobit senzaci, aby se lidi dívali na televizi, tak to spáchali," řekl Schwarzenberg českým novinářům po skončení summitu EU v Bruselu, jehož se účastnil.

Zkreslená Schwarzenbergova vyjádření se po odvysílání upoutávky objevila v německém servisu agentury AFP a bez přímé citace ministra zprávu na svém webu uveřejnil týdeník Stern pod titulkem Zrušení Benešových dekretů možné. Stejný materiál pod zkratkou DAPD zveřejní německý web boulevard-baden.

Publicistický pořad ARD Kontrasty bude vysílán ve čtvrtek večer ve 22:00 SELČ. ČTK má od ARD k dispozici přepis inkriminované části rozhovoru. Podle něj se redaktor ministra zeptal, zda si myslí, že by se ještě nyní mělo o dekretech přemýšlet.

"Diskuse zde v zemi je celkem v chodu. Když čtete česká média, díváte se na televizi, tak se zde mnohé děje ... Není třeba ji teprve zahajovat. Diskuse existuje," odpověděl na to ministr.

Další dotaz zněl, jak podle šéfa diplomacie diskuse skončí. Z kontextu plyne, že tazatel měl na mysli, zda může skutečně dojít ke zrušení kontroverzních prezidentských dekretů. "Myslím, že je to v běhu. Zda bude jednou zrušení (dekretů) v parlamentu, je jiná věc. Ale není pochyb, že je čas na kladení otázek a už také zazněly různé české hlasy, které vůči tomu ukazují zdravou distanci," řekl podle přepisu Schwarzenberg.

Magazín Kontrasty se má dnes zabývat třemi tématy, přičemž jedno z nich nese název Zločiny na Němcích - Češi se vypořádávají s minulostí. Bude se zřejmě také mimo jiné zabývat srpnovým objevem hromadného hrobu zavražděných Němců u obce Dobronín na Jihlavsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám