Hlavní obsah

Češi ani Slováci ve výběru velvyslanců EU neuspěli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V prvním kole výběru na posty velvyslanců EU ve světě neuspěl žádný Čech ani Slovák. Z nových členských států se evropským velvyslancem stanou jen zástupci Polska a Bulharska. Novinářům to ve středu oznámila šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová.

Článek

Diplomatická služba EU, která bude mít po světě asi 130 misí, má začít v Bruselu fungovat letos v prosinci. Mělo by v ní pracovat kolem 8000 lidí. Z nich má být 1145 diplomatů.

Ashtonová již delší dobu čelí kritice, že personální výběr diplomatů není zeměpisně vyrovnaný. Na středeční tiskové konferenci tak musela například odrážet kritiku, že pozici velvyslance EU získalo z nových zemí EU málo lidí, ale například neuspěl ani žádný z irských uchazečů. "Výběr je geograficky i genderově vyvážený," trvala na svém šéfka unijní diplomacie.

S výběrem přitom nemusí být spokojeny ani země, které uspěly. Poláci tak například místo vytoužených míst v Moskvě, v běloruském Minsku či v ukrajinském Kyjevě, ke kterým mají historicky blízko, získali posty velvyslanců v Jižní Koreji a v Jordánsku.

Do soutěže o 32 míst velvyslanců EU se přihlásilo zhruba deset Čechů, přičemž tři z nich se dostali do nejužšího výběru, ale nakonec neuspěl ani jeden. Případní zájemci ovšem stále nemusí zoufat, unie totiž bude v dalších kolech vybírat uchazeče o zhruba 80 velvyslaneckých postů. Podle diplomatických zdrojů přitom o tuto práci usiluje zhruba dalších 40 Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám