Hlavní obsah

Rekonstrukce sídla slovenského premiéra se vyšplhala na 100 miliónů

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Za vlády premiéra Roberta Fica byla zahájena rekonstrukce vily nad Bratislavským hradem za 100 miliónů korun, která měla sloužit jako rezidence předsedy vlády. Fico tvrdí, že o rekonstrukci nevěděl. Nová premiérka Iveta Radičová řekla, že rezidenci určitě využívat nebude.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský expremiér Robert Fico

Článek

Podle deníku Sme byla rekonstrukce vily z minulého století zahájena před dvěma lety a měla být dokončena letos. Původně bylo na rekonstrukci vyčleněno 50 milionů korun. Různými dodatky ke smlouvě se částka vyšplhala na 100 milionů korun. Rekonstrukci prodražilo plánované vybudování podzemního relaxačního centra s bazénem, wellness, vířivkou, fitness a saunou.

Vila patří správě diplomatických zařízení a kdysi v ní sídlilo velvyslanectví Angoly. Nový ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda nařídil finanční kontrolu a vedení správy diplomatických zařízení odvolal. „Rekonstrukci za 100 miliónů považuji za neetickou a nehospodární,“ uvedl šéf úřadu ministerstva zahraničí Martin Maruška.

Bývalý premiér Robert Fico tvrdí, že o rekonstrukci nevěděl. „Nikdy bych se do takového domu nenastěhoval. Tolik zdravého rozumu mám,“ uvedl Fico. Současná premiérka Iveta Radičová označila rekonstrukci za nehoráznost.

Předseda slovenské vlády nemá vlastní rezidenci. Fico bydlel ve služebním bytě a Radičová bydlí ve vlastním domě v obci Nová Dedinka nedaleko Bratislavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám