Hlavní obsah

V Sasku chtějí hraniční kontroly kvůli českým zlodějům

Právo, Aleš Pelikán

Deset let po podpisu Schengenské dohody sílí v německém Sasku, zvláště v jeho příhraničních obcích, jako jsou třeba Pirna, Heidenau či Neustadt, nálady pro zpřísnění kontrol na hranicích a v jejich blízkosti. Nedávný případ zadržení českého zloděje-cyklisty, který se od května vloupal do 17 objektů, je ještě posílil.

Článek

S voláním po zavedení hraničních kontrol se setkáte na každém kroku. „Mám pocit, že se kriminalita zvýšila. Už se mi vloupali do garáže a chtěli ukrást auto. Policie z Pirny je ale hned chytila, byli to dva Češi a dva Rumuni,“ řekl Právu pětačtyřicetiletý muž bydlící nedaleko Pirny.

Podle něj by se hranice rozhodně zavírat neměly, měly by se ale zvýšit kontroly. A hned má recept: „Lidé, kteří už měli nějaký kriminální delikt v Německu za sebou, by měli mít vstup přes hranice zakázaný.“

Za "šikanu" českých řidičů policie prý nemůže

A co si myslí o špatných zkušenostech českých řidičů, kteří kontroly zdejší policií označují často za otevřenou šikanu. „Za to policie nemůže. Vina je na zlodějích, kteří zdejší lidi okrádají a pak mizí na druhé straně. Většina z nich právě jezdí autem, aby byla rychle pryč,“ argumentuje muž.

Podobný názor má i paní Truxa z Pirny. „Po otevření hranic je tu velice rušno, pro znovuzavedení hraničních kontrol jsem v každém případě, chtěla by to většina zdejších lidí,“ řekla.

Podle saského ministerstva vnitra by ale v boji proti organizovanému zločinu kontroly pomohly jen málo. Mluvčí ministerstva Frank Wend Právu sdělil, že jejich znovuzavedení na hranicích by z právního hlediska bylo velmi problematické.

„Bereme obavy obyvatelstva velmi vážně, ale mezinárodní spolupráce mezi českou, polskou a saskou policií je již velmi dobrá a bude i nadále kontinuálně vylepšována,“ uvedl Wend, podle kterého Schengenské dohody naopak přinášejí spoustu pozitivních hospodářských i sociálních efektů v příhraničí.

Krádeže aut vzrostly o třetinu

V budovách na bývalém přechodu v Petrovicích sídlí dnes česká cizinecká policie a německé centrum pro předávání cizinců. „Ono to s tou kriminalitou není tak horké. Že jsou v Česku zloději, je pravda, ale ti jsou v každé zemi, i v Německu,“ míní jeden ze zdejších policistů.

Podle policejních čísel kriminalita v Sasku po otevření hranic celkově dokonce mírně poklesla. Zřetelný nárůst – zhruba o 30 procent – zaznamenávají saští policisté u krádeží aut. „Protože ne všechny se ale objasní, není jasné, jakou měrou se na nich podílejí Češi a jakou další cizinci či místní,“ dodává policista.

Přes zvýšené volání zdejších obyvatel po hustších kontrolách cizinců si nadhled  zachovává i zdejší samospráva. „Nebylo by to smysluplné,“ zdůrazňuje starosta čtrnáctitisícového města Neustadt in Sachsen nedaleko českých hranic Manfred Elsner.

Češi totiž v této spolkové zemi představují i významnou kupní sílu. Stačí se jen podívat na zaplněné parkoviště před obchodním domem v šestnáctitisícovém Heidenau nedaleko Pirny. Desítky aut s českými značkami, v obchodě jsou i české nápisy a je možné platit v korunách. Do města se dá dostat pohodlně z Ústí nad Labem do půl hodiny.

„Už jsem se naučila trochu česky. Češi jsou pro nás důležití a hlavně pravidelní zákazníci,“ prohlašuje pokladní v supermarketu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám