Hlavní obsah

Slovenská vláda schválila fond eurozóny, půjčku Řecku neposkytne

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská vláda schválila vznik záchranného fondu eurozóny a tím odblokovala jeho nastartování. Vláda však zároveň zrušila usnesení vlády Roberta Fica o podpoře půjčky Řecku a doporučila poslancům, aby hlasovali proti. Oznámila to premiérka Iveta Radičová po čtvrtečním mimořádném zasedání vlády.

Foto: Yves Herman, Reuters

Slovenská premiérka Iveta Radičová

Článek

Souhlas se vznikem záchranného fondu podmínila Bratislava zpřísněním dohledu nad dodržováním pravidel hospodaření členských zemí Evropské unie. Slovensko požaduje jasný mechanismus řízeného bankrotu země, která vykonává nezodpovědnou rozpočtovou politiku.

Evropská komise a Evropská centrální banka by měly zároveň prokázat, že problémový stát učinil vše proto, aby na finančních trzích získal peníze. Třetí podmínkou je poskytnutí pomoci problémové zemi v souladu s pravidly Mezinárodního měnového fondu.

„Tím jsme podpořili stabilitu eura, ale chceme, aby se striktně rozlišovaly postupy zemí, které se chovají zodpovědně od těch, které se chovaly a chovají nezodpovědně,“ uvedla Radičová.

Premiérka konstatovala, že bývalá vláda premiéra Roberta Fica o těchto otázkách nejednala, ale vyslovila generální souhlas s podmínkami, které jsou pro Slovensko nevyhovující

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám