Hlavní obsah

V Rusku se obávají, že s Nečasovou vládou přijdou o slibné kontrakty

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

S nástupem Nečasovy vlády může Moskva v Česku ztratit slibné obchodní zakázky. U příležitosti jmenování nového českého kabinetu to napsal ruský ekonomický list Kommersant. V první řadě jde podle něj o dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Článek

K účasti v obřím tendru se chystají tři zájemci: americká firma Westinghouse, francouzská Areva a ruský Atomstrojexport, za nějž aktivně lobuje i oficiální Moskva, připomněl deník.

Americká firma sice nabízí nejmodernější technologie, ale ruský dodavatel si může dovolit přijít s nejnižší cenou – případná výhra by mu totiž otevřela dveře k evropským perspektivám.

Přesto ale teď Atomstrojexport nemá nejlepší vyhlídky. „Formálně musí o vítězi soutěže rozhodnout vedení ČEZ. Ve skutečnosti ale má česká vláda, stejně jako v ostatních evropských zemích, na rozhodnutí zásadní vliv,“ uvedl list. „V tomto případě má Nečasův kabinet v úmyslu udělat vše, aby nechala ruský Atomstrojexport mimo hru,“ doplnil deník s odkazem na informace z českých médií.

Důraz na rozvoj jádra už podle Kommersantu dal předchozí Topolánkův kabinet. Důvodem byla energetická bezpečnost země, kterou ohrožuje vysoká míra závislosti na Moskvě v této sféře.

„Dvě třetiny plynu a 80 procent nafty teče do země z Ruska, letadlům na pražském letišti doplňuje palivo Lukoil, který se snaží ovládnou místní rafinérie a pro začátek koupil síť čerpacích stanic,“ připomněl. Temelín už navíc běží na ruské palivo, dodávané firmou TVEL, dodal Kommersant.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám