Hlavní obsah

V centru Paříže defilovali také vojáci z bývalých kolonií

Právo, NEK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční vojenskou přehlídkou na pařížské třídě Champs-Élysées oslavila ve středu Francie státní svátek. Poprvé v historii zde společně s francouzskými jednotkami pochodovali vojáci ze 13 afrických zemí - bývalých kolonií, které letos slaví 50. výročí získání nezávislosti.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy při tradiční vojenské přehlídce na Champs-Elysées

Článek

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy pozval do Paříže také nejvyšší představitele těchto států, přičemž zdůraznil, že zmíněné gesto neinspirovala koloniální nostalgie. Jde naopak o oslavu „pouta krve, které se zrodilo z přispění afrických jednotek pro obranu a osvobození Francie“. Připomněl, že během světových válek zemřely za Francii tisíce vojáků z Afriky.

Rozhodnutí Sarkozyho ale kritizovaly některé organizace s tím, že mnozí pozvaní afričtí vládci a jejich armády jsou zodpovědní za porušování lidských práv ve svých zemích.

Francie slaví státní svátek 14. července u příležitosti výročí dobytí Bastily, nechvalně proslulého pařížského vězení, v roce 1789. Na 900 demonstrantů tehdy zaútočilo na tento nenáviděný symbol královského despotismu a obsadilo jej. Začala tak Francouzská revoluce, která vyústila v pád monarchie.

Z úsporných důvodu Sarkozy letos zrušil další tradiční součást oslav svátku - zahradní slavnost v Elysejském paláci. Ta loni stála 700 tisíc eur (17,5 mil. Kč). Namísto toho pozval na oběd „Francouzky a Francouze, kteří vynikli svou prací a odvahou“.

Reklama

Výběr článků

Načítám