Hlavní obsah

Belgičané chtějí pohřbívat v louhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Sdružení pohřebnictví v Belgii navrhuje nový způsob pohřbívání, a to rozpuštění těl zemřelých v louhu. Je to podle něj ekologičtější, uvedl tento týden server Spiegel Online s tím, že úřady návrh zvažují.

Foto: Profimedia.cz

Rozpouštění v louhu je podle vlámských pohřebníků ekologičtější než tradiční metody pohřbívání.

Článek

S nápadem, který mnohým asociuje spíše scény z hororového filmu, přišlo sdružení vlámských pohřebníků. Požádalo o povolení pohřbívat v louhu draselném, který tělo promění v tekutinu a minerální popel. Argumentují, že procedura vyžaduje méně energie než pohřeb žehem v krematoriu a nevzniká při ní tolik CO2.

„Zesnulý je umístěn v kontejneru se směsí a pod tlakem po asi dvou hodinách zbyde minerální popel a tekutina,“ popsal proces hydrolýzy mluvčí sdružení německému rozhlasu DRadio Wissen. Doplnil, že popel pak může být umístěn do urny, jak se to běžně dělá.

Úřady na severu Belgie o žádosti sdružení zatím nerozhodly. Spiegel uvedl, že návrh posuzuje Evropská komise, která zjišťuje, zda chemikálie nutné k pohřbívání mohou končit v odpadním systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám