Hlavní obsah

Dívce během týdne dvakrát vyměnili srdce

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní operaci provedli moskevští chirurgové – podařilo se jim dvakrát za šest dní pacientce vyměnit srdce. Poprvé se orgán neujal, lékaři tak museli neprodleně zareagovat, aby mladé ženě zachránili život. Druhý zákrok však byl podle všeho úspěšný.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Čečenka Tamara Satujevová (18) od narození trpěla tzv. dilatovanou kardiomyopatií. Nemoc se vyhrotila, když dívka v 16 letech otěhotněla – Tamara od té doby věděla, že může v každé další chvíli zemřít. „První transplantaci pacientce provedli 17. června,“ řekl jeden z chirurgů. „Tehdy se ale dárcovské srdce neujalo. Téměř týden byla dívka napojena na mimotělní oběh. Už 22. června ale dostala nové srdce,“ popsal lékař.

Podle českého odborníka na transplantace Iva Skalského z pražského IKEM měla dívka štěstí, že lékaři sehnali velmi rychle nového vhodného dárce, obvykle podle něj pacient po neúspěšné transplantaci srdce právě z tohoto důvodu zemře. „Je to vzácné, nedělá se to, protože se obvykle nenajde vhodný dárce,“ vysvětlil Právu Skalský.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám