Hlavní obsah

Saská policie kontrolovala stovky aut z ČR, politici volají po obnovení hlídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Téměř tisíc policistů se zapojilo v noci na pátek do rozsáhlé kontrolní akce na silnicích a dálnicích v Sasku. Podle německého ministra vnitra Thomase de Maiziéra byla součástí boje proti organizovaným krádežím aut, kterých v této spolkové zemi v posledních letech výrazně přibylo. Tamní politici je dávají do souvislosti se zrušením kontrol na hranicích s Českem a Polskem. Někteří z nich volají po jejich obnovení.

Foto: Profimedia.cz

Někteří saští policisté volají po obnovení policejních kontrol na hranicích s ČR.

Článek

Saští a spolkoví policisté zkontrolovali několik stovek aut. Jaké výsledky akce přinesla, není zatím známo. Saský ministr vnitra Markus Ulbig ale vyzdvihl, že při zhruba 9000 kontrolách řidičů od počátku roku bylo v Sasku zadrženo 180 podezřelých osob.

Podobné kontroly hlavně v Bavorsku vyvolaly v posledních letech kritiku ze strany Čechů, kteří obviňují tamní orgány z nepřiměřeného postupu a šikany českých řidičů. Německé úřady to však odmítají a obhajují kontroly jako účinný prostředek ke snižování kriminality v pohraničí.

Podle dříve zveřejněných údajů vzrostl loni počet krádeží automobilů v Sasku o 32 procent. V jeho metropoli Drážďanech, které jsou pokládány za východoněmecké hlavní město zlodějů aut, loni zmizelo 893 vozů, což je o 338 více než v předchozím roce. V příhraničních městech Zhořelec a Žitava bylo ukradeno dohromady 366 automobilů, což také znamená výrazné zvýšení.

Z řad politiků saské vládní CDU tento týden zazněly hlasy volající po obnovení prohlídek na hranicích s Českem a Polskem. Jejich odstranění v prosinci 2007 po vstupu obou sousedních států do schengenského prostoru bez hraničních kontrol přičítají podíl na množících se krádežích automobilů v jejich spolkové zemi.

Saský premiér Stanislaw Tillich (CDU) však ve čtvrtek obnovení kontrol odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám