Hlavní obsah

Stříleli nás jako zvěř, popsal uprchlík z Kyrgyzstánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při útocích Kyrgyzů proti etnickým Uzbekům na jihu Kyrgyzstánu zemřelo několik set lidí, uvedl v úterý Mezinárodní výbor Červeného kříže. Vláda dosud hovořila o 179 mrtvých.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Uzbecká uprchlice u hranice s Uzbekistánem ukazuje fotografie svých zmizelých vnuků.

Článek

Boje v oblasti začaly koncem minulého týdne. Druhé největší město v zemi Oš je plné vypálených domů. Přes 100 000 lidí uteklo do Uzbekistánu. Ten ale v úterý uzavřel své hranice a uprchlíci jsou bezprizorní.

"Dnes jsme ošetřovali osmadvacetiletého muže, který byl mučen. Měl na krku řezné rány, kůži popálenou vařící vodou a střelná poranění,"  citovala ČTK jednoho z lékařů pomáhajících u hranic. "Stříleli nás jako zvěř," popsal pro agenturu AP události uplynulých dní jeden z obyvatelů Oše.

Prozatímní prezidentka a premiérka Roza Otunbajevová poprvé připustila, že obětí by mohlo až několikanásobně víc než je oficiální číslo 179, protože mnoho rodin své zabité příbuzné v rámci muslimské tradice okamžitě pohřbilo. Podle ministerstva zdravotnictví bylo při útocích téměř 1 900 lidí zraněno.

Dočasná vláda obvinila z podněcování násilností v dubnu svrženého prezidenta Kumanbeka Bakijeva, který se tak prý snaží zamezit referendu o nové ústavě plánovanému na konec měsíce. Etničtí Uzbekové většinou novou vládu podpořili, zatímco spousta Kyrgyzů na jihu země zůstala věrná Bakijevovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Kyrgyzská vláda dala rozkaz střílet do lidí

Kyrgyzská prozatímní vláda nařídila v noci na neděli částečnou mobilizaci a dala rozkaz ozbrojeným silám střílet, pokud to bude nutné k zastavení etnického...

Výběr článků

Načítám