Hlavní obsah

Nová britská vláda už má dva finanční skandály

Právo, Novinky, vpl, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Necelé tři týdny poté, co se v Británii chopil kormidla koaliční kabinet premiéra Davida Camerona, který se označuje za nositele nové, nezkorumpované a neprospěchářské politiky, propukly kolem dvou jeho členů finanční skandály. První už na svůj post rezignoval.

Článek

Oba muži jsou členy Liberální strany, koaličního partnera Cameronových konzervativců. Jeden kvůli skandálu odstoupil a jeho nástupce se hned do skandálu dostal.

Náměstek ministra financí David Laws rezignoval v sobotu poté, co vyšlo najevo, že si ještě jako poslanec neoprávněně nechal proplácet neúměrné výdaje na ubytování, včetně bytu pro svého přítele.

Podle listu The Daily Telegraph si Laws nárokoval 950 liber (29 tisíc korun) měsíčně za pronájem bytu v domě, který patří jeho dlouholetému partnerovi, tiskovému mluvčímu Jamesovi Lundiemu.

Peníze vrátím, chtěl jsem chránit partnera, tvrdí

Peníze daňových poplatníků takto údajně zneužíval v letech 2004 až 2009. To odporuje parlamentním předpisům, podle nichž se nesmí od roku 2006 za státní peníze pronajímat poslanecké ubytování pro partnera.

Politik vládní Liberálně demokratické strany je přitom znám jako někdejší bankéř s milióny na účtech. Absolvoval soukromou katolickou školu, vystudoval ekonomii v Cambridge. Jako investiční bankéř uspěl natolik, že ve 29 letech mohl odejít „do důchodu“ a věnovat se své vášni – politice.

Laws současně oznámil, že neoprávněně získané peníze – celkem přes 40 tisíc liber (1, 2 miliónu korun) – bezodkladně vrátí. „V žádném případě jsem se nechtěl obohatit. Chtěl jsem jen chránit soukromí – své i svého partnera,“ podotkl.

List The Guardian napsal, že Laws s Lundiem žije od roku 2001, aniž o tom věděli jeho rodiče – aktivní katolíci.

Nástupce dluží na dani

Podle The Daily Telegraph má ale máslo na hlavě i Lawsův nástupce Danny Alexander. Deník napsal, že nezaplatil daň z prodeje své druhé nemovitosti. Také on na provoz bytu bral poslanecké náhrady, daňovému úřadu ale tvrdil, že je to jeho hlavní bydliště a při prodeji v roce 2007 se tak vyhnul povinnosti zaplatit na dani 300 000 liber (okolo 900 000 korun).

Alexander v neděli přiznal, že využil díry v zákoně, který se nynější vláda snaží nahradit. Daňovému úřadu tvrdil, že byt je jeho hlavním bydlištěm, ačkoliv mezitím koupil dům, do něhož se nastěhoval.

Foto: Profimedia.cz

Danny Alexander

Reklama

Výběr článků

Načítám