Hlavní obsah

Sto padesát domů se v Polsku sesouvá do jezera

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Sto padesát domů v Miedzybrodzie Bialskie ve Slezském vojvodství se sesouvá do jezera i se svahem, na němž stojí. Po záplavách domy postupně praskají a odtrhávají se od svých základů. Napsal to v sobotu polský deník Fakt.

Foto: Agencja Gazeta/Sebastian Rzepiel , Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Svůj dům jsem stavěl postupně a trvalo mi to 13 let. Hotov byl jen pár měsíců,“ řekl Bogdan Sulek, jeden ze 150 majitelů, jejichž příbytky se do Miedzybrodzského jezera sesouvají. Po vytrvalých a silných deštích je půda pod jejich domy nasáklá vodou. „Ty domy už obyvatelné nebudou, netřeba si dělat iluze,“ doplnil Sulek.

Podle polského deníku se podobný obrázek nabízí i v dalších záplavami postižených oblastech Polska. Když se Buguslaw Burek z Jelcze Laskowic v Dolnoslezském vojvodství po týdnu vrátil do svého zatopeného domu, našel v něm všechno zničené. „Patnáct let jsem pracoval na tom, co mi za hodinu zničila voda,“ uvedl.

Burek si postěžoval, že všichni mluví o tom, co se stalo ve velkých městech. Obává se, že až voda opadne, z dnešních slibů pomoci moc nezůstane a lidé v obcích se stejně jako po předcházející velké povodni v roce 1997 budou muset spolehnout sami na sebe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám