Hlavní obsah

Konzervativci a liberální demokraté chtějí být velkou reformní vládou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští konzervativci a liberální demokraté představili ve čtvrtek koaliční dohodu, kterou by se jejich vláda měla řídit příštích pět let. Za klíčovou prioritu označuje snižování deficitu a počítá se zavedením daně pro banky a s omezením odměn bankéřů. Částečně by také měla být privatizována pošta.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britský vicepremiér a předseda liberálních demokratů Nick Clegg (vlevo) naslouchá premiérovi a šéfovi konzervativců Davidu Cameronovi, který představuje vládní program.

Článek

Konzervativní premiér David Cameron i liberálnědemokratický vicepremiér Nick Clegg označili na tiskové konferenci čtyřiatřicetistránkovou dohodu za "historický dokument". Shodli se také, že jejich koalice má "potenciál stát se velkou reformní vládou".

Dohoda rozvádí hlavní body vládní spolupráce, na nichž se konzervativci a liberální demokraté dohodli po volbách 6. května. Volby nepřinesly jasného vítěze, a tak byli toryové nuceni vytvořit koalici s liberálními demokraty.

Je to první koaliční vláda v Británii od druhé světové války. Zdůrazňuje, že "snižování deficitu a pokračování ekonomického oživení je nejdůležitějším úkolem Británie". Rozpočtový schodek přesahuje 11 procent hrubého domácího produktu.

Současně koalice navázala na předvolební sliby a hodlá zavést zvláštní zdanění bank a bude usilovat o omezení odměn bankéřů. Banky jsou v Británii považovány za klíčové viníky ekonomické krize, která propukla před rokem a půl.

Pokud jde o kontroverzní téma oddělení tradičního a investičního bankovnictví, ustaví koalice nezávislou komisi, která do roka rozhodne, jak s tímto tématem naložit.

Vláda také navazuje na plány bývalého labouristického kabinetu a chce částečně zprivatizovat poštu. O čtvrtinu chce snížit náklady na administrativu ministerstva obrany.

Pokud jde o Evropskou unii, dohoda potvrzuje, že vláda nepřijme euro a nebude předávat do Bruselu další pravomoci. Koalice také zavede roční limit pro přistěhovalce ze zemí mimo EU.

I když obě strany chtějí, aby vládní koalice vydržela pět let, stále častěji se hovoří o sporech v obou stranách. Zatímco konzervativci jsou pravicová strana, stoupenci liberálních demokratů patří převážně k levému středu. Mezi poslanci obou stran se stále častěji objevují námitky proti tomu, že vedení v koaliční dohodě příliš ustupuje.

Konzervativní poslanec a někdejší ministr John Redwood kritizoval liberální demokraty za to, že v otázce daní "se řídí principem Robina Hooda - zdanit bohaté a dávat chudým". Na svém blogu dal najevo, že s ním souhlasí řada dalších konzervativců, a postavil se proti záměrům na vyšší zdanění kapitálových zisků. I když uvedl, že se nestaví proti vládě, ale chtěl jen přispět do diskuse, ukazuje to na problémy, které vládní koalici čekají.

David Cameron ale spojenectví s liberálními demokraty důrazně hájil. "Čím víc vidím koalici v akci, tím lépe je vidět její potenciál," prohlásil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám