Hlavní obsah

Britskou demokracii čeká největší reforma za skoro dvě století

Právo, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský vicepremiér Nick Clegg ve středu představil politické reformy, jež chce koaliční vláda konzervativců a liberálů zavést. „Chceme změnit politiku tak, aby stát měl nad vámi o moc menší kontrolu, a vy o moc větší kontrolu nad ním,“ řekl v projevu před londýnskými studenty.

Foto: Oli Scarff/POOL, Reuters

Britský vicepremiér Nick Clegg

Článek

Clegg, který má v kabinetu Davida Camerona na starosti přípravu politických reformních opatření, plánuje například fixní funkční období pět let pro Dolní sněmovnu. Nyní platí, že premiér může kdykoliv do pěti let od voleb požádat královnu, aby parlament rozpustila.

Chce také posílit postavení exekutivy a zavést pravidlo, podle kterého by k rozpuštění komory byl nutný souhlas 55 procent poslanců.

Konzervativci a liberálové mají dále v úmyslu reformovat způsob výběru členů do obou komor. Zatímco Sněmovna lordů by měla být částečně volitelná, volební systém do Dolní sněmovny by Britové určili v referendu.

Vláda také zruší zavádění občanských průkazů a omezí archivování vzorků DNA nevinných osob.

„Jde o největší reorganizaci naší demokracie od roku 1832, kdy ... bylo poprvé rozšířeno volební právo,“ shrnul Clegg. Slíbil voličům, že dostanou také právo odvolat zkorumpované poslance.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám