Hlavní obsah

Nová britská vláda si snížila platy, nezvýší je do konce mandátu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nová britská vláda Davida Camerona si na svém prvním zasedání o pět procent snížila platy a rozhodla, že na současné výši zůstanou po celou dobu jejího trvání. Ve čtvrtek to uvedla tamní média, která měla do zasedací místnosti přístup.

Článek

Ministr financí George Osborne v té souvislosti podal nelichotivou zprávu o vývoji ekonomiky. Vláda chce ještě letos omezit výdaje o šest miliard liber (téměř 180 miliard korun).

Nový šéf resortu obchodu Vincent Cable na úvod zasedání řekl, že mu jeho indičtí příbuzní připomněli, že sňatky z rozumu jsou občas lepší než ty z lásky. Vtipem narážel na dohodu Cameronových konzervativců s liberálními demokraty Nicka Clegga.

Konzervativní strana ve volbách minulý týden získala největší počet hlasů, ale nikoliv dost na to, aby měla většinu. Liberální demokraté od pátku o možné koalici jednali nejen s toryi, ale i s dosud vládnoucími labouristy. Nakonec se v úterý dohodli s Cameronem, načež rezignoval premiér Gordon Brown, který předtím oznámil, že v září opustí i post předsedy Labouristické strany.

Současná vláda je prvním koaličním kabinetem v zemi za posledních 70 let a vůbec prvním společným obou stran. Liberální demokraté v něm budou mít čtyři ministry a zřejmě 15 náměstků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám