Hlavní obsah

Ukrajina přišla o důvěru EU, tvrdí Václav Bartuška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ukrajina vyčerpala důvěru EU, prohlásil český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška v rozhovoru, který ve čtvrtek otiskl ruský list Kommersant. Podle něj je pro EU nepochopitelná dohoda Kyjeva s Moskvou o prodloužení pronájmu sevastopolské základny ruskému námořnictvu za slevu na ruský plyn.

Foto: Právo

Václav Bartuška

Článek

Pro většinu Evropanů a úředníků unie je podle Bartušky nepochopitelné, jak lze směšovat slevu na plyn s ruskou vojenskou základnou. Informace o tom, spolu se rvačkou v ukrajinském parlamentu, je "velmi špatná zpráva pro investory". [celá zpráva]

Obdoba ukrajinsko-ruské dohody je podle něj v zemích EU v principu vyloučena. "Rozhodnutí o ceně za plyn u nás podepisují společnosti jako GdF, RWE, EON. Nejsou však pány země. Nemohou vyměnit vojenskou základnu na území Německa či Francie za slevu na plyn. Ale na Ukrajině vláda domlouvá hospodářské otázky. Přebírá funkce, které nemá vedení EU," vysvětluje Bartuška s tím, že takové jednání s evropskou mentalitou neladí.

"Otázka nespočívá jen v této dohodě. Ukrajina mnoho let slibovala podniknout určité kroky k integraci s EU. Neudělala je. Protože nechápe ani to, co je třeba udělat, ani to, proč je to nutné. Kredit důvěry v evropských zemích je vyčerpán," prohlásil Bartuška.

Oficiální kritika z EU nezazní

Nic pro přiblížení k EU neudělala podle Bartušky ani předchozí ukrajinská vláda. Když jednomu z vysoce postavených členů kabinetu premiérky Julije Tymošenkové vysvětloval, co by Ukrajina měla udělat, aby mohla být zrušena víza, uslyšel, že to je moc složité a ať se raději jedná o vstupu Ukrajiny do schengenské zóny.

"Ani nepochopil, že vstup do Schengenu je mnohem složitější než zavedení bezvízového režimu,“ podotkl velvyslanec.

Z EU však podle velvyslance žádná ostrá slova, ani odsudky nezaznějí, protože dohody jsou vnitřní věcí Kyjeva a Moskvy. „Ukrajina je nezávislý stát a sama rozhoduje, co udělá," konstatoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám