Hlavní obsah

Mistr světa v boxu chce Úderem zachránit Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Mistr světa v boxu Vitalij Kličko o víkendu oznámil založení strany, za jejíž cíl označil reformovat a demokratizovat Ukrajinu. Nové politické formaci přitom dal ve zkratce příznačný název UDAR (úder). Jen není tak úplně jasné, jestli to vezme pravým nebo levým hákem, a kdo bude nakonec K.O.

Článek

"Mám ve zvyku dosahovat svých cílů a jsem přesvědčen, že tomu tak bude nejen ve sportu, ale i v politice," uvedl Kličko v prohlášení citovaném agenturou AFP. "Pomocí UDARu, silného a dobře namířeného, jsem připraven zbořit zeď stojící mezi společností a úřady a bránící rozvoji Ukrajiny," dodal.

Profesionální mistr světa v těžké váze boxerské organizace WBC zatím zařazení své strany v ukrajinském politickém spektru neupřesnil.

V minulosti podpořil Juščenka

Nicméně během takzvané oranžové revoluce v roce 2004 podpořil prozápadní tábor nyní již bývalého prezidenta Viktora Juščenka proti nynějšímu šéfovi státu Viktoru Janukovičovi, který byl do funkce zvolen začátkem letošního roku a je považován za proruského politika.

UDAR je zkratkou celého názvu strany Ukrajinská demokratická aliance pro reformu.

Kličko, kterému je nyní 38 let, se dvakrát - v letech 2006 a 2008 - marně snažil získat ve volbách post kyjevského starosty. V obou případech zvítězil Leonid Černoveckyj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám