Hlavní obsah

Boj o Tatry: slovenští ochránci přírody se bojí expanze těžby dřeva

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Několik desítek stanů vyrostlo v těchto dnech na bratislavském Náměstí Slovenského národního povstání. „Důvodem protestu je návrh rozdělení Vysokých Tater na nové zóny, ve kterých by se těžilo dřevo, probíhala výstavba hotelů či lanovek. Doposud toto území patřilo ve Vysokých Tatrách mezi nejpřísněji chráněné.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protesty v Bratislavě.

Článek

"Jsme tu, abychom protestovali proti návrhu zonace Vysokých Tater. Považujeme ho za nešťastný,“ řekl Novinkám Pavol Fiala, který přijel z východoslovenského Vranova nad Topľou. Občané žádají ministerstvo životního prostředí, aby přehodnotilo své plány.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protesty v Bratislavě.

Náčelník Lesoochranářského sdružení VLK Juraj Lukáč Novinkám potvrdil, že hlavním cílem protestu je ukázat vládě, že s novou zonací Tatranského národního parku (TANAP) naštvali celé společenské spektrum.

„Chtějí vybrat 8800 hektarů z nejpřísněji chráněných lesů TANAP-u a určit je na těžbu dřeva, výstavbu hotelů,  lanovek a vleků,“ upozornil Lukáč.

Lesoochranářské sdružení podalo v uplynulých dnech hromadní připomínku, kterou podepsalo rekordních 11500 občanů Slovenska. „Zástupci ministerstva životního prostředí řekli, že na naše námitky nepřistoupí. Proto v protestech pokračujeme. Pokud vláda nebude reagovat vyzveme občany, aby nevolili strany, které zničily Tatry,“ dodal Lukáč.

Proti plánované nové zonaci Vysokých Tater protestovali také odbornici ze Slovenské akademie věd, podle nichž nerespektuje hodnotu tatranské přírody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám