Hlavní obsah

Rusko musí odškodnit příbuzné zmizelých Čečenců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku ve čtvrtek odsoudil Rusko ve třech případech týkajících se zmizení lidí v Čečensku. Příbuzným zmizelých přiřkl odškodnění v úhrnné výši 190 000 eur (asi 4,75 miliónu korun), které jim musí vyplatit Rusko.

Článek

Soud dospěl k závěru, že Rusko v těchto případech porušilo evropskou úmluvu o lidských právech v bodech týkajících se zákazu nelidského a ponižujícího zacházení a práva na řádný proces.

Soud projednával tři nesouvisející případy. Jednoho muže si odvedly ruské bezpečnostní síly, druhého muže a ženu lidé v maskovacích uniformách, podle agentury AFP pravděpodobně ruští vojáci. Odvedené už nikdo neviděl a snaha příbuzných dopátrat se jejich osudu byla marná.

Štrasburský soud je instituce Rady Evropy (RE), takže Rusko jako člen rady je povinno jeho výroky respektovat.

Soud ho už dříve odsoudil v řadě dalších případů souvisejících s Čečenskem.

Nevládní organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch loni v září prohlásila, že Rusko řadu těchto rozsudků nerespektovalo v plném rozsahu a že to vede k dalšímu násilí na severním Kavkazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám