Hlavní obsah

Slovenská učitelka vyhozená za erotické fotografie dostane vysoké odškodné

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Za erotické fotografie zveřejněné na internetu byla v roce 2003 propuštěna učitelka bratislavské stavební průmyslovky. Soud nyní rozhodl, že se tak stalo neprávem a přiznal jí odškodné ve výši 32 652 euro (asi 850 tisíc Kč), jako náhradu za ušlou mzdu. Podle soudu škola nevypověděla učitelce smlouvu v zákonné lhůtě.

Článek

Fotografie umístil na internetu její manžel. Vedení školy vyčítalo učitelce, že erotické fotografie měla umístěné také v kabinetu, kde je mohli vidět i žáci. Po propuštění byla učitelka nějaký čas bez práce a následně začala pracovat na živnostenský list. Od prvního června má opětovně nastoupit do školy.

Vedení školy se zdráhá pustit učitelku znovu za katedru. „Nepřichází v úvahu, aby u nás učila,“ uvedl ředitel školy Ľubomír Mikulay. Vedení školy má podle jeho vyjádření s rozhodnutím soudu „morální a technický“ problém.

Proti působení učitelky na škole se postavilo v petici 400 rodičů a téměř celý učitelský sbor. „Odborné předměty, které vyučovala, byly zrušeny a nemáme pro ni volný úvazek,“ dodal ředitel.

K podobnému případu došlo nedávno i v Česku. Ve Znojmě odešla v lednu 2009 ze školy angličtinářka, protože ji šestnáctiletý žák natočil, jak souloží s osmnáctiletým a video zveřejnil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám