Hlavní obsah

Možný budoucí maďarský premiér věří ve zlepšení vztahů se Slovenskem

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší favorit nedělních parlamentních voleb v Maďarsku, předseda pravicové strany Fidesz Viktor Orbán, věří ve zlepšení slovensko-maďarských vztahů.

Foto: Karoly Arvai , Reuters

Viktor Orbán na mítinku

Článek

“Doufám, že nová maďarská vláda si bude lépe rozumět s vládou, která vzejde po volbách na Slovensku,” řekl Orbán novinářům při odchodu z volební místnosti ve XII. budapešťském obvodě. Orbán vyjádřil i naději, že Maďaři se v pondělí vzbudí ve zcela jiné zemi.

Do jedné hodiny se voleb zúčastnilo 35,88 procenta voličů, což je o téměř o tři procenta nižší účast než před čtyřmi lety.

Foto: Ivan Vilček, Právo

“Volil jsem změnu. Takhle to už nemůže jít dál,” řekl Právu Atilla Forgács z Budapešti, který dal hlas Fideszu expremiéra Orbána. “Doufám, že Fidesz bude mít takovou převahu, aby mohl uskutečnit rychlé změny. Situace lidí je v některých částech země opravdu zoufalá,” dodal.

Ve městě Berhida v centrální části země došlo při volbách k tragické události. Osmapadesátiletá žena si převzala volební lístky a najednou se skácela k zemi. Členové volební komise přivolali lékařskou pomoc. Lékař ženu půl hodiny oživoval, následně ji transportovali vrtulníkem do nemocnice. Žena však cestou ve vrtulníku zemřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám