Hlavní obsah

Papež má imunitu, předvolání do USA mu nehrozí

Právo, DPA, BBC, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papeže Benedikta XVI., jehož právníci obětí obviňují ze spoluzodpovědnosti za zatajování sexuálního obtěžování dětí knězi, nemohou předvolat k výpovědi u soudu v zahraničí. Papež má jako hlava státu imunitu. Američtí advokáti jej chtěli předvolat jako svědka v případech sexuálního zneužívání.

Článek

Listu Corriere della Sera  řekl předseda vatikánského soudu Giuseppe dalla Torre, že papež předvolán být nemůže s tím, že s Vatikánem udržuje diplomatické vztahy přes 170 států včetně USA. „Vatikán uznávají jako svrchovaný stát a Svatého otce za jeho nejvyššího představitele,“ podotkl.

Reagoval tak na strategii advokátů zastupujících oběti v USA, kteří ve snaze dokázat zanedbání ze strany Vatikánu chtějí dosáhnout, aby papež pod přísahou vypovídal v soudní síni.

Giuseppe dalla Torre odmítl názory, že biskupové v USA mohou být pokládáni za zaměstnance Vatikánu, takže finální zodpovědnost by nesl jejich „šéf“. Současně popřel tvrzení některých amerických právníků a kritiků církve o tom, že dokumenty Vatikánu v letech 1962 až 2001 nabádaly místní biskupy k tomu, aby nenahlašovali případy sexuálního zneužívání občanským úřadům.

Ve vídeňském dómu promluvily poprvé oběti

Rakouská církev na mši ve vídeňském dómu sv. Štěpána udělala to, k čemu církevní hodnostáři v jiných zemích nenašli odvahu. Spolu se svými kritiky, reformním hnutím My jsme církev, uspořádala bohoslužbu, na níž veřejně promluvily oběti pedofilie.

„Jsem rozzloben, Bože. Moje zlost na duchovní, kteří zneužili děti, a na násilnické pedagogy je nepopsatelná,“ řekl do naprostého ticha asi třem tisícům lidí v chrámu zástupce obětí.

Vídeňský arcibiskup, kardinál Christoph Schönborn přiznal spoluvinu na skandálu. „Je to chyba jednotlivců, ale i struktur. Přiznáváme, že jsme nechtěli znát pravdu,“ řekl podle webu listu Die Presse.

Naopak italský kardinál Angelo Scola vyzval kněze, aby se veřejně postavili za Benedikta XVI. „Žádný stín, ani ten sebevětší, nemůže zastínit dobro, které kněží vykonali,“ prohlásil předseda Italské biskupské konference kardinál Angelo Bagnasco.

Šéf Německé biskupské konference Robert Zollitsch v poselství k Velkému pátku hovořil o chybách. „Ze zklamání z bolestného selhání a nesprávného pochopení obavy o autoritu církve jsme nepomohli obětem,“ přiznal.

Kardinál Keith O’Brien, hlava katolické církve ve Skotsku, se podle BBC chce omluvit obětem v neděli.

Vatikán může přijít o část příjmů ze SRN

Vatikánu hrozí, že kvůli aférám přijde o část příjmů, protože bohatou německou církev, jednoho z jeho nejštědřejších přispěvatelů, opouštějí nespokojení věřící.

Televize ARD v pátek uvedla, že například v Mnichově odešel z katolické i luteránské církve za první tři měsíce dvojnásobek věřících proti obvyklému počtu.

Katolická církev, k níž se hlásí asi třetina Němců, v roce 2008 získala podle spolkového ministerstva financí asi 5,2 miliardy eur (132 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám